Прегряващ лаптоп

Почистване на лаптопи

Прегряващ лаптоп

Често се случва при работа, игра, в интернет или гледане на филм, да усетим, че лаптопът ни загрява повече от „нормалното“.

Обикновено симптомите са загуба на производителност и непривично силен шум от вентилатора. Какви са причините, какво да предприемем и какви са рисковете?

При преносимите компютри е характерна ниската производителност на охладителната система. Радиаторите са с малък брой и малки по размер ребра, вентилаторите често са с нисък дебит.
Причината за това е много проста – няма място… А това е така, защото производителите се стремят да произвеждат все по-тънки и компактни лаптопи, които да се пласират добре на пазара. А надеждността на устройството, както обикновено, се поставя на заден план. При проектирането на един лаптоп (а и на по-голяма част от съвременната техника, като цяло), се започва от … кутията. Външният вид продава. Първо се проектира кутията, а впоследствие – дънна платка и охладителна система. Т.е. дизайнерът оразмерява корпуса, показва го на проектант, и възлага задача „да напълни кутията със съдържание”. Следващата стъпка е да се оразмери дънната платка, да се определи и начертае топографията й според корпуса, и едва тогава се проектира самата охладителна система. Така че не е учудващо, че крайният резултат е незадоволителен.
Има многобройни примери за различни производители и модели лаптопи, които са станали пословични с честите си дефекти, предизвикани от неразчетено охлаждане.
От дълго време не се произвеждат лаптопи при които въздушният поток да преминава през цялата дължина на корпуса. Повечето съвременни лаптопи имат въздухозаборник на долния капак във вид на прорези в корпуса (а може и да отсъства), под самото охлаждане и въздухоотвод във вид на прорези отстрани или отзад на корпуса. Крайно недостатъчно.

Друга причина за загряването на един лаптоп, е неговият състав, иначе казано компонентите от които е изграден. Съвременните лаптопи са с мощни процесори, горещи чипсети, а често и с външна видео карта, което води до повишена производителност, но и до отделяне на много топлина. И неразчетената охладителна система не може да се справи.

Третият вреден фактор е попадането на прах и други твърди частици в системата за охлаждане на лаптопа. Това могат да бъдат фин домашен прах, остатъци от храна (трохи и т.н.), косми (човешки и животински), никотинови налепи, върху които прахът просто се „циментира” и т.н.

Четвърто: със стечение на времето, термо пастата, нанесена върху елементите, изсъхва. Съхнат и термо проводимите подложки, които често се употребяват. Крайният резултат е повишена температура на лаптопа.

И не на последно място, преносимите компютри са устройства, които обикновено се разглобяват трудно и са неудобни за обслужване. Това означава, че собствениците им нямат възможността да ги разглобят и изчистят, и просто ги оставят да прегряват, което е неправилно и само води до бъдещи проблеми.

Така че, да конкретизираме – прегряването при лаптопа обикновено е причинено от съвкупност от фактори, не от единична причина :
– зле разчетена охладителна система;
– голяма мощност на компонентите, съответно отделяне на много топлина;
– наличие на прах и твърди частици
– трудна, често невъзможна поддръжка в домашни условия от обикновен потребител

Важно е да се запомни : огромен процент от приетите за ремонт лаптопи са пострадали от прегряване, не от нормална работа. Последващите ремонти обикновено са скъпи, защото при прегрял лаптоп обикновено са засегнати чипсет или видео карти. Процесорът като правило издържа на температурно натоварване, а има и термо защита, за разлика от гореспоменатите компоненти.

Лаптопът трябва да се чисти регулярно, за да се удължи животът му!

Почистване на лаптоп трябва да представлява пълно разглобяване на лаптопа, премахване на прахта от радиатора, дънната платка и кутията. Задължително се подменя термо пастата със свежа, задължително се подменят изсъхналите термо проводими подложки, това е много важно и се пропуска дори от колеги. Използваната подложка трябва да е с висок коефициент на температурна проводимост, каквито ползват и самите производители. В противен случай става по-лошо. В никакъв случай да не се духа със сгъстен въздух отвън навътре! Така не се почиства нищо, прахът остава по радиатора и в кутията и после се забира обратно. Парчета от „тапата” върху радиатора се набиват във вентилатора и често го блокират.

Навременната профилактика удължава живота на лаптопа и Ви спестява бъдещи нерви и разходи.