Почистване на лаптоп

Оригинални зарядни за лаптоп ASUS

Почистване на лаптоп от прах

Всяко почистване и профилактика на прегряващ лаптоп се извършва в рамките на работния ден – обикновено в рамките на 2-3 часа. Като част от профилактиката е включено и външно почистване на лаптопа, доколкото е възможно.

Почистване на лаптоп

Професионално почистване на лаптоп от прах

Почистване на лаптоп извършваме чрез пълно разглобяване и изчистване на прахта от всички детайли с четка. Отделяне на вентилатора на лаптопа от радиатора за максимално добро премахване на проникналият в охладителната система прах. Пълното почистване на всички компоненти, включително пластмасовите капаци е неразделима част от добрата трудова практика. В противен случай вентилатора на лаптопа засмуква остатъчната прах и води до по-скорошна нужда от ново почистване на лаптопа.

Не спестяваме от труд при почистването на лаптопа, не продухваме външно с компресор. След сглобяване на почистеният лаптоп, той ще бъде във външния вид в който е оставен в сервиза – без драскотини по корпуса, с всички винтчета.

Профилактика и почистване на лаптоп в София

Ако лаптопът прегрява, изключва се по време на работа или вентилаторът работи с нетипично високи обороти, навременната профилактика и почистване от прах ще отстранят вероятността за последващи проблеми и повреди.

В нашият сервиз за лаптопи извършваме профилатика и почистване на лаптоп, смяна на термо паста на процесор и смяна на термопроводима подложка (thermal pad), в рамките на работния ден. Профилактика и професионално почистване на лаптопи в София от всички марки и модели. Почистване на лаптоп ASUS, Acer, Dell, Lenovo. Toshiba, HP, Emachines, Samsung, Gateway, Benq и др. Почистване от прах на лаптопи Apple MacBook Pro и MacBook Air.

Почистването на лаптопи се извършва чрез пълно разглобяване на лаптопа, премахване на попадналата прах от всички повърхности и смяна на изсъхналата паста на процесора с висококачествена такава от реномирани производители. При наличие на термо проводими подложки (thermal pads)  като част от охладителната система на лаптопа, те се заменят с нови.

Смяна на термо паста на лаптоп

Профилактика и почистване на лаптоп

Почистване на лаптоп извършваме чрез пълно разглобяване

Термо пастите които използваме са производство на Zalman и Arctic, и са специално подбрани – изсъхват бавно. Те отговарят максимално на температурните режими и стръмност на нарастване на температурата в един лаптоп. Моделите термална паста на които се доверяваме, са практически изпробвани във времето и дават оптимални резултати.

Термо проводимите подложки (т.нар. thermal pad) с които работим, са с висок коефициент на температурна проводимост. Те отговарят на изискванията за употреба при горещи компоненти със стръмен фронт на нарастване на работната температура.

Кога да установим дали лаптопът прегрява?

Най-лесният метод е чрез програма за измерване на температурата в лаптопа. При установяване на завишени стойности, трябва да се извърши почистване на лаптопа от прах/твърди частици и да се подмени изсъхналата термо паста. Другите методи са чисто сетивни. Когато лаптопът е станал по-шумен и вентилаторът работи на необичайно високи обороти или на пипане е по-горещ от обикновено.

При прегряващ лаптоп е желателно да се вземат съответните мерки, защото продължителната работа в такъв режим е предпоставка за тежки повреди. Обикновено първи се повреждат горещите чипове под радиатора. Повреден чипсет и видеокарта на лаптоп са често следствие от интензивно прегряване. Най-често срещаните повреди в нашата работна практика са свързани именно с прегряване така че навременното почистване на лаптопа е критично важно.

Обикновено времето преди да навлезе такова количество прах, че лаптопът да има нужда от почистване и смяна на паста на процесор, е около осем месеца – година. Това силно зависи от работната среда и начина на ползване. Препоръчително е почистването на лаптопа да започне още в гаранционен срок, за да избегнем неприятни изненади.

При нужда от почистване и профилактика на Вашият лаптоп, ние предлагаме професионална услуга с качествени материали.
Quantum Laptop Service : 0876 695 110

 

Полезни връзки:

Почистване на лаптоп от прах
Профилактика и почистване на лаптоп в София
Смяна на термо паста на лаптоп
Кога да установим дали лаптопът прегрява?

Често задавани въпроси ( FAQ ) :

1.

В: Лаптопа прегрява, какво следва да предприема ?

О: Ако лаптопа е станал нетипично горещ и вентилатора издава силен шум, то е разумно в кратки срокове лаптопа да бъде почистен. Отлагане във времето може да е предпоставка за технически проблеми, понякога доста сериозни.

2.

В: На какъв период от време лаптопа ми има нужда от почистване и профилактика ?

О: Не може да се даде еднозначен отговор, свързано е с изначалното проектиране на охладителната система – размер на вентилатора и съответно обработеният обем въздух, площ и конструкция на радиатора, околната среда в която лаптопа работи. Някои лаптопи излизат „горещи“ от завода и имат нужда от често почистване, при други профилактиката може да се отлага дълго време. От огромно значение е и доколко агресивна е околната среда, както и начина на употреба – работа на открито, големи количества околен прах, използване върху одеяло или килим – всичко това води до ускорена нужда от почистване на лаптопа.

3.

В: При почистване на лаптоп наложителна ли е смяна на термо пастата ?

О: Напълно наложителна. Профилактика и почистване на лаптоп без смяна на термо паста е зле свършена работа, предвид факта че тя изсъхва и променя характеристиките си с времето. Няма значение колко качествена паста е поставил производителя на лаптопа (ако изобщо е такава) – след време работа тя е за смяна.