Ударен или падал лаптоп

Ремонт на лаптопи Apple Macbook Pro и Air в София

Ударен или падал лаптоп

Това са изключително тежки случаи като при част от тях лаптопът е невъзстановим.

По-леките повреди са счупен дисплей или твърд диск, който никак не обича удари и сътресения. Казваме леки, защото това са модули с приемлива цена, които се подменят лесно и ремонтът обикновено е правдан. Падането или силният удар могат да засегнат и дънната платка, а там ситуацията не е толкова благоприятна.

Пораженията могат да бъдат следните :
• спукана печатна платка;
• спукани елементи върху дънната платка;
• откъртени елементи
• произволна комбинация от трите горни фактора

Печатната платка е нещото, върху което са запоени всички елементи. Съвременните дънни платки на лаптопите имат 7-14 слоя. Това значи,че платката е направена като сандвич – с писти, проходни отвори, понякога дори химически нанесени елементи между слоевете. Спукването на част от произволен слой, без най-горните два, е необратим и невъзстановим процес.
При падал лаптоп могат да се увредят и дискретни елементи по дънната платка, както и интегрални схеми. Те може да се спукат и когато това е елемент с размери по-малки от глава на топлийка, намирането му по платката е изключително трудно. Могат и буквално да се откъртят. При падане или удар най-често страдат големите чипове на BGA монтаж – чипсети, видеокарти, както и сокет. Те са тежки и заемат голяма площ, обикновено монтирани под радиатори, което допълнително усложнява ситуацията. Запоени са за платката от долната си страна, посредством сферични спойки. Обичайните последствия са откъртването им от платката. Често заедно с контактни площадки от чипа или дънната платка. В единият случай подмяната на повредения чип разрешава проблема, но в другия дефектът обикновено е неотстраним. При „чисто” отделяне от платката има възможност за презапояване, или реболинг.

Падал лаптоп – това е ситуация, която всячески трябва да се стремим да избягваме, защото понякога „ремонтът” е покупка на нов.