Три основни риска за лаптопите и как да се справите с тях

причини за повреда на лаптоп, ремонт на лаптоп

Три основни риска за лаптопите и как да се справите с тях

Лаптопите са съществено важни в нашия живот. Хора с най-различни професии ги използват, за да въвеждат информация, да получават информация, да обработват текстове, изображения и т.н. А когато настъпят часове за почивка, лаптопите дават възможност за приятни часове с увлекателни игри, четене на електронни книги, контакти с приятели и други дейности.

Лаптопите са изложени на няколко основни риска: нагряване и задържане на прах, токови удари, включване на некачествена периферия.

 

  1. Недостатъчната вентилация

Ако вентилацията на лаптопа е недостатъчна, се стига до прегряване на елементите вътре в него. Скъпите лаптопи от висока класа имат охлаждащи системи, които функционират ефективно най-малко 10 години. Далеч по-малко качествени са охлаждащите системи на евтините лаптопи, които са много разпространени. Ако преносимият ви компютър не е IBM Thinkpad или друг на реномиран производител, охлаждането от долната страна е много важно заради вентилационните отвори там. При лаптопите от висока класа вентилационните отвори се намират отстрани, отзад, дори около клавиатурата. Ако сте свикнали да използвате лаптопа в леглото, той бързо ще се загрява. Най-добре е да си купите охлаждаща подложка и да я използвате винаги, когато можете. При използване на евтин лаптоп без възможност за вентилация през отворите на дъното след няколко месеца може да се наложи ремонт – не само заради прегряването, но и поради попадането на прах и други дребни частици като косми.

Продължителното нагряване води до прегряване на лаптопа, а това действа неблагоприятно на батерията, тъй като тя е чувствителна към големи разлики в температурите. Особено при пускане на 3D игри температурата бързо се повишава, тъй като не само процесорът, но и графичната карта се нагряват за кратко време. Другата основна част на лаптопа, твърдият диск, също „страда“ от нагряването – от една страна, се понижава бързодействието му, а от друга, при прегряването се образуват лоши сектори.

За почистване на натрупания прах, който съкращава живота на дънната платка, на твърдия диск и на батерията, е необходимо поне веднъж годишно да давате лаптопа си за почистване в сервиз. Прахът се натрупва на места, които се достигат само при разглобяване.

 

  1. Токови удари в мрежата и по LAN

За съжаление токовите удари са също сред основните рискове, наред с лошата вентилация. При токов удар в мрежата потърпевш обикновено е захранващият адаптер. Много по-сериозни са щетите при токов удар по LAN. Затова препоръчваме да използвате качествен захранващ адаптер, а за защита от токови удари по LAN да използвате безжичен рутер. Рутерът ще служи като разделител между LAN кабела и лаптопа ви.

 

  1. Използване на периферни и USB устройства с ниско качество

Подбирайте внимателно периферните и USB устройствата, които включвате към лаптопа си. Преносимите твърди дискове и флашките са основните USB устройства, които всеки използва, за прехвърляне на информация. Ако приятел ви даде флашка с информация, за която при включване към лаптопа излиза съобщение, че във включеното устройство има проблем, извадете я веднага от конектора.

Отделете малко повече пари за купуване на твърди дискове и флашки от реномирани производители, с гарантирано качество.