Счупена букса на захранване на лаптоп

Смяна на чипсети и графични карти

Счупена букса на захранване на лаптоп

До счупена букса на захранване при един лаптоп обикновено се стига при дърпане или „сритване” на кабела на захранващият адаптор, многократно рязко включване и изключване на буксата на адаптора, падане на лаптопа с включено в него зарядно и т.н. При всяко положение почти винаги говорим за предизвикана повреда, рядкост са случаите когато самата конструкция на буксата на лаптопа провокира счупване след време работа, при нормална употреба.

В самото начало проблемът е лесен за отстраняване – повредената букса просто се подменя. Но ако се ползва дълго време в това състояние, може да се стигне до изключително неприятни повреди. Защо?
Защото в една част от случаите буксата започва да искри при подаване на захранване. При това искрене може да се повредят електронни елементи по дънната платка. Възможно е да се повреди и самата печатна платка – образува се нагорял участък, който понякога прераства в междуслойно късо. Може да се стигне до непоправимо повредено дъно заради една букса на захранване, което е крайно нежелателно.

За да се избегнат допълнителни проблеми и разходи, желателно е да се отреагира още в самото начало, а не да се изчаква. Забавянето може да доведе до твърде неприятен резултат.