Прегрял лаптоп

ремонт на лаптоп

Прегрял лаптоп

Повредите при прегрял лаптоп могат да бъдат разнообразни, но обикновено са засегнати чиповете „под радиатора”

Това са процесор, северен мост и видеокарта, ако присъства такава. Това са елементи с голямо потребление, съответно отделящи значително количество топлина и работещи в специфични температурни режими. Не случайно те са под радиатор, за тях е критично важно отделената топлина да се пренесе максимално бързо от кристала, през радиатора, в атмосферата. Самите интегрални схеми са поектирани да работят в определен температурен режим, съответно в някакви по-тесни или по-широки температурни граници. Има чипове, които са силно чувствителни към прегряване, а има и такива, които са много „корави” и на практика „неубиваеми”.

Ако може да се направи класация, тя би изглеждала така :
– Повредена видеокарта. Първият заподозрян в прегрелия и неработещ лаптоп.
– Повреден северен мост. Особено ако е ATI, особено ако е с интегрирано видео. Интелските северни мостове са надеждни, повреждат се, но по-рядко.
– Повреден процесор. Относително рядко срещан дефект, по-разпространен при AMD процесори, много рядко при Intel.
– Повреден южен мост. Изключително рядко се повреждат при прегряване, обикновено някой чип от началото на класацията си заминава преди това.

Механизмът на излизане от строя на описаните елементи е много прост – със стечение на времето и натрупването на прах в лаптопа, охлаждането започва да не се справя. Вдига се общата температура, съответно и температурата на отделните елементи. Променя се температурният им режим, като чипа започва да работи при температури, близки до горната му температурна граница. И след определен период от време, дали заради продължителната работа „на ръба”, дали заради температурен пик, при претоварване той се поврежда.

За да не се достига до подобни ситуации, лаптопът Ви има нужда от редовна профилактика, която ще удължи живота му.