Прегряването на лаптопа, причини и начини за справяне с проблема

Прегряване на лаптопа, ремонт на лаптоп

Прегряването на лаптопа, причини и начини за справяне с проблема

Прегряването е вредно за лаптопа и често води до повреди. От своя страна, то се получава поради различни причини, най-честите от които са неправилно експлоатиране и запушени с прах вентилационни отвори. Прегряването може да се дължи и на конструктивните особености на преносимия компютър.

Как се охлажда лаптопът

За да разберем как се получава прегряване, първо трябва да разберем как се постига охлаждането му по време на работа. Охлаждащата система включва вентилатор или вентилатори, радиатори и вентилационни отвори в самия корпус. Радиаторът преминава през процесора и чиповете на видеокартата и стига до вентилатора, който издухва горещия въздух през вентилационните отвори. На местата на контакт между радиатора и чипа между тях се намира изолационен слой – термогума или термопаста.

Каква температура на нагряване е допустима

Ето допустимата температура, която могат да достигнат отделните части на лаптопа:

  • за процесора – 75-85°
  • за видеокартата – 70-90°
  • за твърдия диск – 50-60°
  • за чипсета (чиповете върху дънната платка) – до 90°.

Температурата може да се измери със специална програма, например HWMonitor. При измерване лаптопът трябва да е добре натоварен, например когато играете игра или гледате филм.

При нагряване над допустимата температура за който и да е компонент трябва да се обърнете към специалист за установяване на причината.

 

 

Последствия от нагряването на лаптопа, които се усещат при работа

При прегряване над допустимото лаптопът започва да работи по-бавно, а при силно прегряване може и да изключи.

Върху каква повърхност да използвате лаптопа, за да не се получава прегряване

Основното правило е да го използвате само върху твърда повърхност – на маса, бюро или на твърда поставка. Така преносимият компютър е върху специалните „крачета“ и няма пречки за циркулацията на въздуха. Ако повърхността, на която го поставите, е мека, например легло, вентилационните отвори ще се запушат и температурата вътре в корпуса ще се повиши. Ако имате навик да поставяте лаптопа на дивана или леглото, можете да си купите и специална твърда подложка за лаптопи.

Запрашването на вентилационните отвори и как да ги почистите

Запрашването на корпуса и запушването на вентилационните отвори е редовен проблем при лаптопите. Затова веднъж годишно трябва да се прави почистване на лаптопа – то трябва да се извършва само отвътре.

Как да се справите, когато прегряването се дължи на конструктивните особености

Ще познаете, че прегряването се получава поради конструктивните особености, когато лаптопът започва да прегрява още от първите дни, в които го използвате, и дори при не толкова продължително използване.

Нашият съвет е да повдигнете задната част. За целта може да използвате дъсчица или дори книга. Така ще създадете условия за по-добра циркулация на въздуха. А може да потърсите в магазините специална охлаждаща поставка. Но може да се наложи да носите поставката навсякъде заедно с лаптопа. Поставките се включват към мрежата или се захранват от самия лаптоп чрез USB кабел.

И накрая:

Препоръчваме ви да се обръщате към специалисти за диагностика при прегряване на вашия лаптоп: установяването на причините и разглобяването са сложни. Всяко сглобяване и разглобяване от неспециалисти крие риск от грешки, които могат да имат сериозни последствия, включително изгаряне на платката.