Повредено дъно на лаптоп

Залят с течност лаптоп - ремонт

Повредено дъно на лаптоп

Повредено дъно на лаптоп е най-тежката повреда, която може да настъпи при експлоатацията на лаптопа. Проявленията на дефекта могат да бъдат най-разнообразни : лаптопът няма захранване и/или не включва, няма картина или има артефакти заради повредена видео карта, липса на инициализация и съответно комуникация между някои от компонентите на дъното, не работи подсветката на матрицата, лаптопа не зарежда батерия, периферните устройства не работят – дъното не вижда хард диск, CD, клавиатура, тъчпад, не работи LAN карта, неработещи USB букси и много други.

Повредите могат да бъдат два типа – непредизвикани и предизвикани. Първите са в случаите на повреда, възникнала при отказ от работа заради амортизация при нормалната експлоатация на лаптопа. Дали заради високите температури по време на работа на лаптопа, а те типично са по-високи от тези при стационарните компютри, или поради повреда на елемент по дъното на лаптопа защото „му е дошло времето“. При този тип повреди възможността за диагностика и поправка на лаптопа е значително по-голяма.

Предизвиканите повреди са вследствие токови удари, заливане с течност, или случайте на падал, или ударен лаптоп. Тези повреди са значително по-трудоемки за отстраняване, а в част от случаите ремонт на дънната платка е практически невъзможен.

В домашни условия собственикът сам може да провери дали повредено дъното е причина за отказа на лаптопа , ако разполага с нужните умения да разглоби и сглоби лаптопа без да го счупи и има нужните части за тест. Необходимо е да се разкачи всяка странична периферия и да се подмени оперативната (RAM) памет и процесор. Ако лаптопът продължи да не работи, то със сигурност проблемът е в дъното. Подобна проба се извършва в случаите когато лаптопът включва, но няма картина.

При отсъствие на захранване, когато няма индикация за заряд, не светят никакви лампички и лаптопа изобщо не включва след натискане на бутона, единственото което собственикът може да провери на място е дали захранващият адаптер е изправен. Чрез проба с друго, изправно зарядно.

Дънната платка е най-скъпият компонент в лаптопа. Често подмяната й е икономически нерентабилна и нецелесъобразна: излиза по-евтино да се закупи друг лаптоп. Дъната могат да се ремонтират в сервиз за лаптопи и това на практика е най-удачният вариант, стига повредата на дъното да не е твърде тежка и съответно поправката на лаптопа да е рентабилна. Конкретна информация може да се получи само след извършване на точна диагностика на повреденият лаптоп и се установи каква конкретно е повредата на дъното и колко би струвало нейното отстраняване.

Лаптопът е най-сложно конструираният уред от битовата електроника, която всекидневно използваме. Не се препоръчват опити за ремонт в домашни условия, ако не сте уверени в това, което вършите. Може да доведе до допълнителни повреди и усложнения, които освен да оскъпят ремонта на лаптопа, могат да го направят и невъзможен. В такива случаи е по-разумно да се доверите на сервиз за лаптопи, който да извърши съответната диагностика и ремонт на Вашият лаптоп.