Лаптопът няма подсвет

Ремонт на лаптопи Apple Macbook Pro и Air

Лаптопът няма подсвет

Не работи подсветка на лаптоп – това означава лаптопът да има картина, но да отсъства източникът на светлина, който трябва да освети екрана. В такива случаи при вглеждане в дисплея на лаптопа (обикновено под ъгъл), се вижда бледо изображение.

Причните за отсъствие на подсветка на лаптоп могат да бъдат най-различни, в зависимост от вида на дисплея.

При ламповите матрици може да е повредена CCFL лампа интегрирана в екрана, инвертор, LCD кабел, или дънна платка. При светодиодните – повреден дисплей като цяло (инверторът при тях е част от платката за управление на матрицата, светодиодната лента също е неразривна част от дисплея и не се подменя), LCD кабел, дънна платка.

Отсъствието или губенето на подсветка е често срещан дефект, който не е толкова невинен, колкото изглежда. Трудно е точното диагностициране на проблема, защото има много причини за неговото проявление. Диагностиката е свързана с доста разглобяване, употребява се измервателна апаратура за достигане до проблема. Компоненти не трябва да се подменят произволно, защото ситуацията може да се усложни.

Крайно желателно е операцията се извършва от техник с практика, който е запознат как работи самото устройство и начините за диагностика, така че бързо и безболезнено да достигне до проблема и да го отстрани.