Лаптопът не включва

ремонт на лаптоп

Лаптопът не включва

Под думата „ лаптоп не включва“, обикновено се разбира липса на захранване, или лаптопът се гаси сам кратко време след стартиране.

Отсъствието на захранване при лаптоп би могло да бъде причинено от проблеми в захранващият адаптор, при повредена захранваща букса, евентуално късо съединение по линията на основното захранване, при повреда в схемата на дежурните напрежения, проблем с някой от елементите, които отговарят за включването на машината след натискане на power бутона, при късо съединение по някоя от линиите на вторичните напрежения, както и разнообразни други причини.

Лаптопите са проектирани със сложна схемотехника и причините един лаптоп да отказва да стартира са твърде много. Когато бъде натиснат бутона за включване, по дъното на лаптопа започват да обикалят сигнали, от които зависи дали машината ще започне работа. При установяване на грешка, чиповете спират комуникацията помежду си и частично прекратяват работа, за да бъде предпазено дъното на лаптопа от допълнителни щети и повреди.

След натискане на бутон за включване, скоростта и времето за което въпросните сигнали обикалят през дъното, до намирането на евентуален проблем и последващ отказ е толкова кратко, че визуално не може да се види никаква реакция. Тоест, няма време дори светодиодите на дъното да примигнат, това са много бързи процеси.

В зависимост от схемотехниката на дънната платка на лаптопа, при наличие на късо съединение във вторичните вериги, или проблем с някоя от големите интегрални схеми в лаптопа, лаптопа може и да опита да стартира, преди принудително да бъде угасен от системите за защита.

Установяването на точната причина за възникване на повреда в дънната платка на лаптоп винаги е трудоемко и изисква задълбочени познания, именно защото причините могат да бъдат най-разннобразни. Изисква се отлично ниво на обучение и познания от сервиза за лаптопи, заел се със задачата, в противен случай крайният резултат е неуспешен, или още по-лошо – стига се до допълнителни повреди и усложнения в лаптопа.