Как да изберете зарядно за лаптопа си

захранващи адаптери, зарядно за лаптоп sony

Как да изберете зарядно за лаптопа си

Когато зарядното за лаптопа ви е повредено и ви е необходимо ново, трябва да отбележите няколко данни за вашия преносим компютър, за да може да търсите по-лесно сред множеството зарядни в магазините и онлайн магазините. На първо място зарядното трябва да е подходящо за марката, от която е лаптопът. Използвайки тези данни, ще направите правилно избора на ново зарядно.

 

Зарядните от производители на зарядни са по-евтини от тези на производителите на лаптопи

Има няколко производители на захранващи адаптери, които предлагат по-голямата част от предлаганите на пазара зарядни. Техните продукти са най-качествени. Сред тези утвърдени производители на качествени зарядни са LITEON, DELTA, AcBel.

 

Данни, които трябва да знаете преди да започнете търсенето

  • входно напрежение
  • изходно напрежение
  • сила на изходния ток
  • вид на буксата, която се включва в лаптопа.

 

Къде ще намерите необходимите данни

Данните за лаптопа са отбелязани от долната му страна. Но трябва да знаете и още няколко важни правила, свързани с напрежението и силата на тока.

По принцип входното напрежение на лаптопа е 15-20V. Отклоненията, които се допускат, са в границите на 1-2V.

Изходната сила на тока не трябва да превишава стойността, необходима за лаптопа.

 

Какво може да се случи, ако не спазвате тези стойности при избора

Всички, които се занимават с техника, знаят закона на Ом. Той определя зависимостта между напрежението, силата на тока и съпротивлението.

Ако изберете адаптер за захранване с по-голяма от необходимата мощност, самият лаптоп и адаптерът няма да се повредят при работа, а адаптерът няма да работи на границата на капацитета си. Така че по-мощен от необходимото адаптер не е лош избор. Но ако изберете по-слаб от необходимото адаптер, той може да се повреди при работа. Изводът е – адаптерът трябва да е с мощност съответстваща или по-голяма от мощността на лаптопа.

 

Много е важно адаптерът да е със съответната букса

Буксите са няколко вида: стандартни, букси с два контакта (за напрежение и нула) и букси с трети извод.

Към първите спадат буксите за зарядни за Acer, Asus, Toshiba. За Toshiba буксите са 5,5 x 2,5, а за Toshiba Ultrabook – 4,0 x 1,7. Буксите за Acer са 5,5 х 1,7, а за Asus – 5,5 x 2,5. Някои модели Asus Ultrabook са с букси 3,0 x 1,1. Важно е буксата да съответства точно на гнездото в лаптопа, тъй като ако не съответства, може да обгори или да се счупи. Освен това на вътрешния контакт трябва да се подаде напрежение със знак +, а на външния – с -. Ако размените контактите, ще изгори платката на компютъра.

Двуконтактни букси 6,5 x 4,4 мм имат адаптерите за захранване на лаптопите Sony Vaio. Те са с централен щифт, към който се подава захранващото напрежение. На външния контакт се подава нула.

Буксите с три извода са характерни за лаптопите на DELL, ХP, Lenovo. Трите извода са: +19V, нула и информационен (централният щифт). За Lenovo буксите са или 5,5 x 2,5, или правоъгълни, тип USB, с жълт накрайник. Ако мощността на захранващия адаптер е по-малка от необходимата, лаптопът ще изключи зареждането на батерията. Трябва също така да знаете, че буксите за DELL и HP Compaq са несъвместими.