Смяна на чипсети и графични карти

Почистване на лаптопи

В remontlaptop.bg смяната на повредена видеокарта и чипсет на лаптоп се извършва от техници с богата практика в подмяната на компоненти на BGA монтаж. При ремонта използваме нови оригинални чипове и качествени консумативи. Подменяме изгорели видеокарти и чипсети  на ATI и NVIDIA, които се използват в преносимите компютри.

След всяка смяна на видеокарта/чипсет за лаптоп, предоставяме 6 м. гаранция върху извършената поправка. Гаранцията покрива както изправността на смененият чип, така и самата работа по монтажа на компонента.

Разполагаме в наличност с някои от най-популярните чипсети и видеокарти, които се използват в различните марки лаптопи. Резервните части отсъстващи от наличност поръчваме от проверени доставчици.

Често срещана повреда в един лаптоп е дефект е изгоряла видеокарта или чипсет. Подобен тип повреди са около 50% от всички останали, т.е. въпросните ремонти са обичайна практика. Има няколко основни причини за излизането на тези интегрални схеми от строя:

  • Вследствие продължителна работа. Всеки електронен компонент, включително видеокартата на лаптопа, има живот с приблизителна продължителност, която варира в зависимост от технологията на производството му и от условията, при които той работи – без наличие на допълнителни фактори, които да намалят живота му. Но практиката показва, че въпросните „допълнителни фактори” в един лаптоп е невъзможно да се избегнат. Тях ще опишем в следващите абзаци.
  • Вследствие прегряване. Прегрял чипсет или видеокарта на лаптоп е най-често срещаният проблем. Обикновено се повреждат северни мостове и графични карти – те са по-горещи. Последиците от интензивно прегряване са частично разрушаване на активната част на чипа (т.нар. кристал), отсъствие на контакт между кристала и подложката, тоест лоши спойки вътре в самата интегрална схема, температурен пробив, последван от електрически такъв, и други.
  • Вследствие удари и сътресения. При падане, или удар по лаптопа,обикновено се повреждат спойките под чиповете, не самите елементи, но има и изключения. За да се осмислят процесите, трябва да се знае какво представляват понятията „чипсет”,”видеокарта”, както и технологията им на производство и тип монтаж. Това са чипове с висока степен на интеграция, високо производителни, с ниско температурно съпротивление и висок коефициент на температурна проводимост между изводите си и платката. Комплектоват се в корпус BGA (Ball Grid Array), във вида на чипове с пластмасов или керамичен корпус, които контактуват към платката посредством спойки с формата на полусфери.

Така наречените „жично бундирани чипове“ отдавна са остаряла технология. На тяхно място се наложиха флип-чиповете(Flip-chip), по-познати като „чипове с гол кристал”. При неизправност или лоши спойки на която и да е от тези интегрални схеми – северен, южен мост или видеокарта – проявленията на дефекта могат да бъдат най-различни:

  • отсъствие на инициализация(няма обръщане по шина м/у устройствата на лаптопа);
  • черен екран, лаптопа няма картина;
  • лаптопът постоянно се рестартира;
  • лаптопът не реагира на бутона за включване;
  • не работят USB, клавиатура, тъчпад

Има два начина за отстраняване на подобни дефекти : подмяна и реболинг на проблемният чип. „Ребол” произлиза от английската дума „reballing” и е свързана с формата на спойките на BGA чиповете – приличат на топчета. Представлява сваляне на чипа, обновяване на спойките, и обратният му монтаж. Реболинг се извършва единствено в случаите, когато интегралната схема е доказано изправна и лошият контакт с дънната платка може да бъде доказан. Важно е да се знае, че обикновено въпросните чипове (и най-вече флип-чиповете!) често реагират на загряване и проработват за кратък период от време. Това свойство често се използва от недобронамерени или некомпетентни техници, които обвиняват за „отлепена” всяка видеокарта или чипсет. Крайният резултат от действията им е неизбежна рекламация от две седмици до няколко месеца, устройствата рядко работят по-дълго.

От средата на 2006-а година масово се възприе употребата на безоловен тинол. Противно на митовете и легендите, разпространени в интернет и дори между „колеги”, безоловният тинол по-рядко прави „лоши“ спойки от оловото, поради по-слабото му влияние от температурни въздействия. По-чувствителен е на механични въздействия – сътресения, удари и т.н., но това принципно са крайни случаи, а не практика. Така обикновено се касае за повреда на самия чип, а не лош контакт. Най-често срещаният дефект е „отлепяне” или лоши спойки, между кристала на чипа и подложката му. Т.е. проблемни спойки в самия чип. Или частично разрушаване и микро-пукнатини в структурата на „кристала”. Това са невъзстановими процеси. И статистиката показва следното : в над 90% от случаите е повредена самата интегрална схема, а не спойките под нея. В подобен случай, всички действия различни от смяна на повредената видеокарта/чипсет, са технически некоректни и са свързани или с ниско качество на сервиза отговорен за услугата, или с опит за измама. Така нареченото „печене” довежда само до временни резултати, като дефектът скоро се проявява отново. Реболинг-а на повреден чип е безсмислено от техническа гледна точка и скъпо за клиента начинание.

Смяната на повреден чипсет или видеокарта е значително по-изгодно от подмяна на цялата дънна платка на лаптопа.Ако се сменя дънна платка, то е желателно да се подмени само и единствено с нова, с гаранция. Покупката на дъно втора употреба носи огромни рискове и не се препоръчва, с малки изключения при някои платформи.

Подмяна и реболинг на чипсет, видеокарта или който и да е елемент на BGA монтаж, са високо технологични и трудоемки операции, изискващи специфични умения, обучен персонал и специално оборудване, от които често зависи дали Вашия лаптоп ще бъде успешно ремонтиран.